fbpx

Taiteilija

Ilkka Lammi

Taidemaalari Ilkka Lammi (1976-2000) ehti ennen varhaista kuolemaansa tulla tunnetuksi erittäin lahjakkaana taiteilijana.

Hänen elämässä oli selkeä päämäärä; tehdä ja luoda ainutlaatuisen taidokkaita maalauksia. Aiheina teoksissa oli yleensä ihminen tai luonto esittävän ja ei-esittävän rajamaastossa.

Ilkka Lammi ja Taidekeskus Salmela

Tuomas Hoikkalan ja Ilkka Lammin ensikohtaaminen sattui kesään 1999, jolloin Lammi saapui Salmelaan ystävänsä, taiteilija Pasi Tammen avuksi pystyttämään tämän näyttelyä. Lammi opiskeli tuolloin Kuvataideakatemiassa ja Tammi suositteli Hoikkalaa käymään vierailulla Lammin ateljeessa. Hoikkala ihastui näkemäänsä ja Lammi sai heti kutsun Salmelan taiteilijaresidenssiin. Tuolloin 23-vuotias taiteilija työskenteli residenssissä talvikauden.

Ilkka Lammi osoittautui poikkeuksellisen ahkeraksi ja lahjakkaaksi taiteilijaksi. Valo hänen Salmelan työhuoneessaan tuntui palavan koko ajan, satunnainen ohikulkija otti kerran huolestuneena yhteyttä Salmelan henkilökuntaan luullen valon unohtuneen päälle. Lammi oli myös pidetty persoona, ja oli esimerkiksi yksi niistä residenssiläisistä, jotka ruokailivat Mäntyharjun kirkonkylän koulun ruokailussa.

Ilkka Lammin ateljeehuone Salmelassa

Luonteeltaan hyvin herkälle ja kiltille taiteilijalle suuri yleisön ja median huomio oli toisinaan hankalaa käsitellä. Hän herätti kiinnostusta monissa jo hyvin pian residenssiin tulonsa jälkeen. Residenssinäyttelyssä Ilkan teokset ihastuttivat ja hämmästyttivät koko yleisöä, minkä johdosta residenssin vierailuaikoja piti innokkaimpien kohdalla jo rajoittaa, jotta taiteilijoille voitiin taata työrauha.

Suuri suosiokaan ei kuitenkaan auttanut eräässä käytännön ongelmassa, joka suuresti hankaloitti teosten valmistumista – Mäntyharjusta oli siihen aikaan miltei mahdotonta löytää sellaista naismallia, joka rohkenisi poseerata taiteilijalle klassisena alastonmallina. Ratkaisu löytyi lopulta Salmelan oman henkilökunnan kautta: ravintolapäällikön tytär kuljetettiin useita kertoja isänsä ystävällisellä avustuksella Mäntyharjulle mallintöihin ja näin saatiin jälleen taiteellinen työ käyntiin.

Jo melko varhain syksyllä kävi ilmi, että Ilkka on ehdoton ykkösvaihtoehto seuraavan kesän Salmelan Nuoreksi taiteilijaksi. Lammille myönnetty Salmelan Nuori taiteilija -nimitys paljastettiin tammikuussa ja kevään lehdistötilaisuuksissa taiteilija sai jälleen paljon huomiota. Kun kesän näyttely vihdoin avattiin, myytiin Ilkan teokset loppuun saman tien. Muutaman kerran syntyi innokkaiden ostajien kesken sanaharkkaa, kun useampi halusi ostaa saman teoksen. Onneksi löytyi vielä muutama varalla ollut työ, ja kaikki saatiin tyytyväisiksi. Salmelassa ryhdyttiin pitämään Lammin teoksista kiinnostuneille jonotuslistaa, joka pian ylsi yli sataan nimeen.

Dramaattinen käänne loistavalta vaikuttaneelle kesälle tapahtui juhannuspäivänä, kun Tuomas Hoikkala sai puhelun Ilkka Lammin isältä, joka kertoi taiteilijan hukkuneen uintiretkellä sinä samaisena aamuna.Ilkka Lammin kuoleman seurauksena Salmela hiljentyi. Lippu laskettiin puolitankoon ja kukkalähetyksiä alkoi virrata taidekeskuksen tiloihin. Moni Lammin taiteen ystävä halusi käydä jättämässä tervehdyksensä Salmelassa. Salmelassa Ilkkaa jäivät kaipaamaan sekä vieraat että henkilökunta.

Ilkka Lammi: Kaukana kavala maailma (yksityisomistuksessa)


Design: Haaja