fbpx

Taiteilija

Erkki Saarainen

Esittely taiteilijalta:

Olen työskennellyt 30 vuotta lavastajana ja samalla sivutoimisesti tehnyt kuvanveistoa. Parhaillaan olen Taike:n 5-vuotisella työskentelyapurahalla ja teen päätoimisesti kuvanveistoa  ja siihen liittyvää tutkimustyötä. Aikaisemmat samaan tarkoitukseen myönnetyt vuoden työskentelyapurahat olivat vuosina 2010 ja 1996. Olen siis samaan aikaan konkari ja aloittelija. Teokseni pyrkivät vaikuttamaan kaikkien aistien kautta, niihin on sisäänrakennettu ääni- ja valotekniikka, joka tuottaa kokonaisvaltaisen elämyksen.

Vesi ja valo ovat keskeisiä elementtejä töissäni. Valo, sen heijastukset, veden äänet, läpinäkyvyys, jää, lumi, tuuli, syksy, aurinko, kevät. Järvellä tai merellä näkee selvemmin. Tavoitteena teoksissa on, valon tuottama orgaaninen, kuulas värimaailma. Veistotaiteen tekeminen on aidoimman minuuden etsimistä, paluuta juurille, paluuta harmoniaan. Veistäminen on tekemisen iloa, toivottavasti ilo välittyy myös katsojalle.

Olen toteuttanut uudet veistokset pienoismalleina. Kuvaamisen jälkeen olen rakentanut teoksiin äänimaailman ja tehnyt niistä esittelyvideot.Tekniset ratkaisut olen testannut luonnollisessa koossa. Lopullisen toteutuksen teen aina aina suhteessa näyttelytilaan.

Kylä muuttaa-sarja alkaa ajasta, jolloin vesi oli korkealla ja päättyy aikaan veden taas noustessa. Teokset käsittelevät luonnon ja ihmisen herkkää suhdetta. Vakavasta aiheesta huolimattta esitystapa on leikkisä. Kylä muuttaa kokonaisuus on matka yhteisöstä yksilöön, kouriintuntuvasta kuviteltuun, vapaudesta eristäytymiseen ja lopulta pakoon parempaan tulevaisuuteen. Kyseessä ei ole loppuun saakka hiottu runo, vaan tilanteen synnyttämä puheenvuoro. Luonnon herkkä, kaunis tasapaino on meille itsestäänselvyys, joka on helppo tuhota. Ihmisen halu hallita, muuttaa ja käyttää luontoa tuntuu olevan loputon. Huoli luonnon ja ympäristön tilasta tunkeutui väistämättä teoksiin.

Kierrätys ei ole päämäärä, se on järkevää ja taloudellisesti välttämätöntä. Kaikki laitteet, akryylin ja puun taivutusta varten, on rakennettu kierrätysmateriaaleista. Myös eläimet teoksissa on kierrätetty. Kalat teoksissa ovat kalankasvatuslaitoksessa kuolleita kalanpoikasia, hyttyset ja ötökät hyönteistutkijoiden rysäpyynnissä kuolleita ylijäämäyksilöitä.

Erkki Saarainen: ILMA-PUU-MAA


Design: Haaja